Всяко начало е трудно

Идеята за Кино симулатор се роди няколко години по-рано от желанието на екипа ни да допринесем за повишаване на информираността сред младите кинодейци за разнообразието от професионални пътища за развитие, които съществуват извън академичните стени. До този момент бяхме осъществили няколко кино работилници на живо – интензивни практически тренинги с няколко десетки младежи, но установихме, че бихме искали да достигнем до много по-голям брой хора едновременно, а не веднъж годишно.

Насочихме се към изграждане на международни партньорства и събиране на единомислещи организации, с които да направим мечтата възможна. Втората ни стъпка бе да разгледаме възможните институции за финансиране на нашия амбициозен план. Под ръководството на експерти се спряхме на отворените покани на Еразъм + К2. Разбира се, като всяко начало и тук ентусиазмът ни надхвърли възможностите и първоначално проектът ни не бе избран. Това не ни отказа, напротив, амбицира ни да го усъвършенстваме и да кандидатстваме отново. Щастлив фактор бе откликът на нашите партньори от КАТРО България да поемат ръководната функция като организация с многократно повече опит в европейски проекти. Този път, проектът ни бе одобрен и започнахме възторжено дейностите по създаване на дигиталния образователен инструмент, който нарекохме „кино симулатор“.

Какво представлява проектът?

Организации от пет европейски държави, начело с България, Гърция, Кипър, Словения и Австрия обединихме усилия в създаването на интерактивно обучително съдържание, адаптирано за нуждите на млади кинодейци, както и на хора в неравностойно положение, което да им осигури достъп до специализирано кино образование и да разшири възможностите за тяхното професионално развитие. Крайният продукт е безплатна образователна дигитална платформа „Кино симулатор“.

Повече за самия проект може да прочетете на страничката тук

Както и сами ще видите, веднага щом отворите Кино симулаторът, ще имате три основни пътеки, по които да тръгнете. Първият игрови модел ще ви отведе на пътешествие из света на филмовото производство сред 18 типични кино професии, които можете да „изиграете“ чрез куизове. В този игрови модел имате досие на всяка професия и игрова ситуация, която може да приемете или да откажете. Платформата изисква регистрация, защото когато успеете да преминете успешно през всички ситуации, ще получите и сертификат с вашето име. Освен всичко, прогресът ви ще може да бъде запаметен, дори да решите да излезете от сайта.

Вторият прозорец е директен достъп до куизовата част, която ще ви подхвърли въпроси от всички 18 професии без да дава подсказки кой въпрос точно за коя професия се отнася. С други думи, ако се чувствате по-уверен в това как функционира кинопроизводството и искали само да се тествате, то това е входът за вас. Тук, обаче, няма функция за запаметяване на вашия прогрес, така че отделете 15-20 минути, за да отговорите на 18-те въпроса наведнъж.

Третият прозорец е секция с менторски видеа, които сме изработили за вас. В тях се съдържат отговорите на повечето въпроси от симулатора, разбира се, не съвсем директно изказани, а споменати в контекста на професионалното представяне на всяка от 18 кариерни пътеки.

Разгледайте, изиграйте, опознайте киносвета на www.cinemator.eu и ще се радваме да споделите впечатления дали и как кино симулаторът ви е бил полезен.

Специални благодарности

Две години упорита работа на екип от над 15 човека от 5 страни. Искаме специално да споменем хората, без които проектът нямаше да го има или определено нямаше да бъде същия:

Катерина Борисова – управител на Семперия Филмс, инициатор на идеята, визионерът зад Кино симулатора

Анелия Митева – управител на КАТРО България и ръководител на проекта CineYouth, която успешно управляваше организионните процеси в партньорския консорциум

Симона Маринова – младши кино експерт от екипа на „Семперия Филмс“, която активно допринесе както в изграждането на сценарии и куизове, така и в щателната проверка за бъгове на платформата 🙂

Росен Петков – координатор на проекта от екипа на КАТРО България, който пое кормилото в организирането на пилотното събитие и финалните стъпки в изчистване на дигиталната платформа

Специални благодарности на Славейко Славков – експерт по европейски проекти, който ни консултира през цялото време, както и на словенските ни партньори Рок Говедник и Катя Ликар за експертизата и безценната подкрепа на всички етапи!