Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей-БАН представя временната изложба „Кремиковският манастир Св. Вмчк Георги Победоносец – известен, но и непознат“, която ще бъде открита официално на 9 януари 2020 г. от 18 ч. в сградата на Националния антропологичен музей. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и в партньорство с Кремиковския манастир „Св. Вмчк Георги Победоносец“.

Тази изложба е посветена на историята на Кремиковския манастир по данни от проведените археологически проучвания. Представени са и виртуални възстановки на архитектурата на манастира в различните исторически периоди. Ще бъдат изложени находки, открити при разкопките от 80-те години на ХХ в. до днес. Акцент в изложбата ще бъде кремиковския поменик-триптих и мраморната колонка-свещник с надпис на кирилица от края на ХVІ в.

По време на откриването ще бъде представен откъс от документалния филм в разработка, който екипът на Семперия Филмс осъществява в сътрудничество с ръководителя на археологическите проучвания – Владислав Тодоров.