Фестивалният живот на филма започва на SOFIA MENAR, придружен от пищен концерт

Новият български филм „Духът на Шехерезада“ е документална приказка за талантливи арабски артисти, които творят в балканската реалност. Продукцията е продуцирана и режисирана от Катерина Борисова (Semperia Films) и се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Лентата е снимана в България и Тунис.

Накратко за историята и героите в „Духът на Шехерезада“

Катерина Борисова представя истории на трима музиканти от три различни държави: Саад Аладин от Ирак, който свири на три инструмента и говори свободно български; на Махди Калифа от Тунис-влюбен в регето и превърнал китарата в свой най-добър приятел и на Амджад Джад от Сирия, който пее и владее емблематичния арабски инструмент уд. Важен щрих придава и полупалестинката Маги Назер, която Катерина нарича „протегнатата ръка към другите култури“, заради социалната дейност на Назер, даваща шанс на младежи от Близкия Изток да дойдат като доброволци по социални програми.

Героите са хора на изкуството от Близкия изток и живеят в България. В началото пристигат в една чужда държава. В нея търсят спасение, но постепенно намират много общи неща със своята култура, традиции, кухня, музика. Тяхната воля за творчество им дава сили през всички премеждия, които животът им поднася. Днес те са мотивиращи личности, превърнали България във втора родина. А техните истории оживяват на екрана в един поетичен разказ с много музика, цвят и танци. 

Повече за сюжета на документалния разказ „Духът на Шехерезада“

Сюжетът преминава през личната легенда на всеки един от арабските творци, обединени от срещите им с неспокойния дух на Шехерезада. В ролята на емблематичната разказвачка влиза актрисата Манал Ел-Фейтури („Съни бийч“). Тя е британка с либийски корени, но също избира да живее в България. Режисьорката  споделя, че изкуство на всеки един от персонажите във филма я вдъхновява да намери визуален ключ към личните им истории. Тя вярва, че филмът ще допринесе красотата, която сътворяват да бъде видяна и чута от широката публика у нас. Също така ще спомогне за преодоляване на предразсъдъците, породени от непознаването на арабската култура и политическите наслагвания. 

Самата Катерина открива магиятана ориенталските танци преди повече от 10 години. Тя създава и ръководи една от големите танцови в София. В нея жени на различна възраст учат сложното и красиво изкуство на арабските танци, често прибързано приравнявано с „кючек“ или „чалга“.

Арабските творци, живеещи в България, нямат възможност за мащабна изява. Хората познават арабската култура основно от медиите и това до голяма степен  ги кара да не искат да имат досег с тях. Отделно, арабската общност също е капсулована. Един от проблемите на общуването е езиковата бариера, но музиката е универсален език. Затова реших да концентрирам филма най-вече около нея и приноса, който смесването на двете култури носи за изкуството.“ – споделя Катерина Борисова

Какво още ви очаква във филма

За визуалната феерия на филма несъмнено допринася и участието на танцова група „Шахира“, както и изкуството на рисуването върху стъкло на Катя Саяри. Известният поет и арабист Азиз Таш от своя страна представя обективни факти за арабската култура.

Съвсем очаквано интересът към „Духът на Шехерезада“ е огромен. Премиерата на филма ще открие най-големия фестивал за близкоизточно кино у нас – SOFIA MENAR. Зрителите може да се срещнат с невероятните истории на Шехерезада и на 16 януари 2023г., в Дом на киното . Фестивалният живот на филма, ще бъде последван през 2023 година от кинопокази в цялата страна. Прожекциите ще бъдат придружени от пищни концерти във всяка от точките на турнето с участието на музикантите и танцьорите, чието изкуство е показано във филма.

Трейлър към документалния разказ „Духът на Шехерезада“:

Трейлър на документалния филм „Духът на Шехерезада“